"Tot ceea ce este adevarat rezista la proba timpului" Dr. Maria Monica Bejan

marți, 10 martie 2020

Ce este important să știm cu toții despre noul coronavirus?

Coronavirus (COVID-19)
Numele de coronavirus provine de la forma sa, care seamănă cu o coroană atunci când este vizualizat la un microscop electronic.




Sursa: Wikipedia
Coronavirusurile afectează atat omul cât și animalele (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini), producând afecțiuni ale căilor respiratorii, unele foarte grave.
Atunci când un Coronavirus are ca și gazdă un animal, iar acesta evoluează și trece în corpul uman, devine în acel moment un nou tip de virus, mult mai sever, care determină simptome ce pot duce până la deces.
În urma studiilor efectuate pe noul coronavirus semnalat în China, se presupune că acesta provine de la animale infectate (șerpi, lilieci) dintr-o piață din Wuhan.

Cum se transmite?

Coronavirus se transmite în același mod în care se transmite virusul gripal.
Prin contactul cu persoanele infectate care tusesc și strănută, prin atingerea mâinilor sau feței unei persoane infectate sau prin atingerea unor lucruri pe care le-au atins persoanele infectate.

Semne și simptome

Virusul provoacă febră, precum și simptome respiratorii: tuse uscată, dispnee, dureri musculare. In cazuri severe se coplica cu pneumonie, insuficienta renala care pot duce la deces.

Tratament

Se administreaza medicatie simptomatica pentru tratamentul complicatiilor.
Pana in prezent nu există un tratament specific pentru coronoavirus și nici un vaccin pentru a preveni infecția cu acest agent patogen.

Pentru informatii in plus, vezi si urmatoarele linkuri:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timpul probabil