"Tot ceea ce este adevarat rezista la proba timpului" Dr. Maria Monica Bejan

marți, 10 martie 2020

1.Igiena mâinilor la momentul potrivit, salvează vieți. 2. Igiena mâinilor în contextul îngrijirilor pentru sănătate, a salvat milioane de vieți în ultimii ani. 3. Igiena mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.


            Curatarea mainilor regulata este una dintre cele mai eficiente cai de a tine agentii patogeni care pot ajunge cu usurinta in orgasm prin cavitatea bucala sau caile respiratorii la distanta, .


            Imagini pentru spalarea mainilor amg Orice activitate care implica atingerea si manevrarea de obiecte cu potential de contaminare presupune curatarea ulterioara a mainilor. 
            Cele mai importante situatii in care trebuie sa ne spalam pe maini sunt urmatoarele
                        - inainte, in timpul si dupa prepararea hranei;
                        - inainte de masa;
                        - inainte si dupa ingrijirea unul bolnav;
                        - inainte si dupa tratarea unei rani;
                        - inainte si dupa schimbarea scutecului unui bebelus sau asistarea unui copil la                                 toaleta;
                       Imagini pentru spalarea mainilor amg
                        - dupa utilizarea toaletei;
                       - dupa suflarea nasului, tuse sau stranut;
                       - dupa atingerea, hranirea sau curatarea unui animal;
                       - dupa atingerea resturilor menajere sau curatenia in casa;
                       - imediat dupa revenirea acasa;
                       - dupa utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive si accesorii                              electronice;
                      - de fiecare data cand mainile devin vizibil murdare;
                       - dupa ce incheiati activitatile de gradinarit. 
Tehnica spalarii mainilor
      Cel mai corect mod de a va spala pe maini este sa folositi din abundenta apa si sapun, insistand asupra portiunilor dintre degete si curatand si zona de sub unghii. Din cand in cand, puteti folosi chiar si o perie moale pentru a elimina cat mai bine murdaria care se depune intre unghii si piele.
       Udati-va mainile cu apa, aplicati sapun pe toata suprafata unei palme, apoi impreunati mainile si efectuati miscari circulare. Continuati prin a pozitiona palma dreapta peste partea exterioara a palmei stangi si invers. Impreunati din nou palmele cu fetele interioare lipite si degetele intercalate.
      Prindeti degetul mare de la mana stanga cu palma dreapta si efectuati miscari rotative si viceversa. Indoiti degetele de la mana dreapta si frecati circular palma stanga inainte si inapoi, apoi repetati miscarea cu cealalta mana. Spalati cu atentie si incheieturile mainilor, la fel de predispuse contaminarii cu germeni.
     Timpul pe care trebuie sa il petreceti spaland mainile este de 15-20 de secunde minimum. La final, clatiti-va bine si uscati mainile la jet de aer sau stergeti cu un servet de hartie.
    Puteti folosi atat apa rece, cat si apa calda. de preferat calduta.
     Apa fierbinte nu este recomandata, intrucat veti petrece mai putin timp spalandu-va, din pricina disconfortului (iar temperatura ridicata poate usca excesiv pielea).
    Orice tip de sapun este eficient in eliminarea bacteriilor de pe suprafata palmelor, cata vreme este folosita multa spuma si procesul nu se incheie dupa 1-2 secunde. 
     Daca nu aveti la indemana apa si sapun, utilizati un gel antibacterian cu cel putin 60% alcool (apelati la aceasta solutie ocazional, intrucat nu este la fel de eficienta precum spalatul conventional).
    Pentru cadrele medicale SPALAREA IGIENICA A MAINILOR mai ales a  medicului chirurg inainte de operatie, este foarte importanta pentru prevenirea aparitiei infectiilor atasate activitatii medicale (.IAAM).
    S-a emis chiar si un ghid OMS privind igiena mainilor in unitatile sanitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timpul probabil