"Tot ceea ce este adevarat rezista la proba timpului" Dr. Maria Monica Bejan

marți, 10 martie 2020

Despre prevenirea aparitiei infectiilor atasate activitatii medicale (.IAAM).

       Riscul contactarii unei infectii in timpul spitalizarii este foarte mare.
       Astazi termenul adecvat este de  infectie asocitata activitatii medicale (IAAM). Spital, Pat, Doctor, Chirurgie, SpitalIAAM apar in orice spital din lume.
       Directorul ECDC, a declarat cu prilejul Zilei Europene de Constientizare cu Privire la Precautiunile Utilizarii Antibioticelor: „...cu 33 000 de decese pe an, ca urmare a infectarii cu bacterii rezistente la antimicrobiene si cu cheltuieli pentru sanatate de un miliard de euro in fiecare an, trebuie sa ne asiguram  ca aceste medicamente sunt utilizate cu prudenta si ca masurile de prevenire si control a infectiilor sunt aplicate in toate unitatile medico-sanitare din Europa.”
      Infectiile asociate asistentei medicale (IAAM) constituie in continuare o problema de sanatate publica. Prevenirea acestora este un proces complex, care se desfasoara in mod continuu si la care participa toti cei care lucreaza in domeniul medical (manager, medici, asistenti medicali, infirmieri, brancardieri, intreg aparatul administrativ, tot personalul de la blocul alimentar si spalatorie, farmacisti si asistenti farmaceutici).
        In general  identificarea, analiza, controlul si monitorizarea riscului infectios intraspitalicesc este ingreunat de infrastructura invechita care nu permite respectarea circuitelor functionale conform standardelor.
       De asemenea raportarea IAAM si a incidentelor sau a accidentelor cu risc infectios este inca influentata de prejudecati invechite.
      Specialistii in domeniu, considera ca 1/3 din IAAM sunt inevitabile chiar daca se respecta toate masurile si protocoalele sanitare de prevenire.
      Riscul major il comporta sectiile in care practica medicala presupune aplicarea unor manevre invazive, ca de exemplu in sectiile de terapie intensiva unde din cauza ventilatiei mecanice, microbii sunt dispersati in mediul intraspitalicesc putand sa treaca usor de la o persoana la alta. Urologia, nefrologia si compartimentele de hemodializa sunt de asemenea supuse unui risc crescut stiut fiind ca urina ofera un mediu favorabil  multiplicarii microbiene.
     Riscul imbolnavirii cu IAAM, creste proportional cu durata internarii si cu durata interventiei chirurgicale. Riscul creste de la 6% pentru 1 zi de spitalizare la 15% pentru 15 zile spitalizare. Riscul creste de la 1,3% in cazul interventiilor chirurgicale care dureaza o ora la 3,6% in cazul interventiilor chirurgicale laborioase care dureaza peste 3 ore.
    Aparatura folosita in timpul interventiilor in scop diagnostic sau in scop terapeutic  duce de asemenea la o crestere a riscului de aparitie a IAAM. Cu cat complexitatea interventiei medicale este mai mare, cu atat microorganismele au sanse mai mari sa ajunga in organism.
   Noua legislatie urmareste o buna supraveghere a evolutiei IAAM deschizand calea spre o depistare precoce a cazurilor cu izolarea, raportarea si inregistrarea corecta a fiecarui caz in parte, cu aplicarea masurilor corespunzatoare de limitare a transmiterii microorganismelor cauzatoare de IAAM  la restul bolnavior internati cu alta patologie.
    Ultimul ordin al ministerului sanatatii privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, este ordinul  Nr. 1101/2016 din 30 septembrie 2016. 
   Acesta cuprinde o serie de norme privind:
      - Organizarea activităţilor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare publice şi private cu paturi
                                 - anexa nr. 1;
      - Supravegherea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale
                                - anexa nr. 2;
       - Metodologia de supraveghere a expunerii accidentale a personalului care lucrează în domeniul sanitar la produse biologice 
                                - anexa nr. 3;

        - Precauţiunile standard - măsuri minime obligatorii pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale 
                                - anexa nr. 4.

    Fiecare unitate sanitară elaborează anual un program propriu de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale.
    Depistarea/Identificarea, înregistrarea şi declararea/raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale de către orice unitate sanitară sunt obligatorii.
   În toate unităţile sanitare activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale face parte din obligaţiile profesionale ale personalului şi este înscrisă în fişa postului fiecărui salariat.
   Conform  articolului nr. 8 din OMS  Nr. 1101/2016  . 
    ,,Orice daună adusă pacienţilor prin nerespectarea prevederilor prezentului ordin sau a normativelor profesionale privind asigurarea calităţii asistenţei medicale acordate pacienţilor în scopul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale atrage responsabilitatea individuală sau, după caz, instituţională, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare,,.


Vezi un exemplu de punere in practica a acestor metodologii:
         Ancheta epidemiologica descriptiva a cazurilor cu infectii asociate asistentei medicale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timpul probabil